Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na angličtinu s Beatles aneb teď všichni společně

Dávno je nám všem jasné, že tak jako dřív musel být člověk jistého statutu gramotný, musí k tomu dnes přidat ještě znalost angličtiny. Přesto stále mnohým z nás angličtina z pusy nějak nejde, některým dokonce ani ne do ucha. Je úplně jedno, jestli je na vině špatný učitel dotyčného či jazyková nesmělost,  v každém případě se jedná o vážný hendikep, přitom však naprosto zbytečný.

Vždyť pomoc je tak snadná. Stačí si najít oblíbený song, stáhnout si na netu text, vypsat si neznámá slůvka a pak už stačí jen dát repeat one a poslouchat. Těžko se asi normální člověk přinutí číst si třeba desetkrát za sebou jednu jazykovou lekci. Ale poslouchat  oblíbenou písničku se tak často jistě dá, sám to někdy dokážu i půl dne. Snad nejmilejším příkladem je milý a jednoduchý popěvek Paula, Teď všichni společně - All together now. Jeden kritik jej sice sepsul jako důsledek "pomýlené víry skupiny v dětstkost" a označil za příliš triviální, podle mě si ale jen nepovšimnul, že spontánní a jednoduché nemusí zdaleka znamenat, že špatné. Zvláště pro nás, jejichž mateřštinou angličtina není. Výhoda songu je v tom, že mu bude rozumět každý, kdo absolvoval aspoň první tři lekce angličtiny.

 

Vedle toho, že je písnička  dobrá na osvěžení základních číslovek i spellování a rovněž barev i citoslovců, zmíní totiž aktivity jako plachtění na plachetce, kácení stromů či skákání přes provaz-švihadlo, a rovněž obsahuje upozornění pannám, že  nevinné pozvání na čajíček může skončit v postýlce - pokud se ovšem zmíněná otázka Can I take my friend to bed netýkala boy-frienda a boy nevypadnul z textu jen kvůli počtu slabik. A celkové morální ponaučení - žádné sólování, ale nejlíp je nám pospolu. Takže teď už prokažte také trochu aktivity a třeba na youtube song vyhledejte - už při hledání si budete fixovat název skladby All together now a třeba to, že slavná skupina se jmenovala Beatles a nikoliv Beetles - a slyšte a učte se.

The Beatles: All Together Now /zde/

 

Že se na angličtinu chodívalo s pomocí písní Beatles už počátkem 60. let dokládá následující ukázka z knihy Beetles:

 

´Elektrošok ale nebyl ničím proti tomu, když se poprvé ozvala nezvyklá rock and rollová skladba. Byli to Beetles. "She was just seventeen, you know what I mean." Tomu jsem rozuměl. "Bylo jí právě sedmnáct, víš co myslím." Skladbu hráli každý večer, a tak jsem chytal další slova. Byla to fuška, která se však vyplatila. Naučil jsem se minulý čas od to see - vidět a to hold - držet. A taky od to fall - padat. Fall in love, padnout do lásky neboli zamilovat se, to bylo v hodně písničkách. Za pár dnů to dávalo jakžtakž smysl. "I saw her standing there, I held her hand in mine, and we held each other tight. And before too long I fell in love with her. Oh since I saw her standing there." To mně stačilo. Kluk někde viděl stát dívku co se mu líbila, seznámili se a pak ji držel za ruku, drželi se pevně a od té doby co ji tam spatřil, netrvalo dlouho a zamiloval se do ní. O něco později hráli další píseň, ve které Beetles zpívali "I’ll tell you something I think you’ll understand, I want to hold your hand." To nebylo k vydržení. Jak jsem toužil držet nějakou holku za ruku! Ostýchavé dotýkání jsem několikrát zažil na letních táborech, ale vždycky až poslední večer, a tak vše skončilo ranním odjezdem domů.´

 

Často děláme při konverzaci chybu v tom, že se stydíme mluvit vědomi si svých slabin. To je zásadní omyl, vždyť anglicky mluvící společník většinou nezná česky ani zlomek toho co my anglicky, byť při sebechabějších znalostech. Takže nebát se a mluvit, však dotyčný si už z našich slov vybere. Platí to i třeba pro nejisté maturanty z angličtiny. Nejhorší je totiž u zkoušky zmlknout. Takže když se nedostává slovíčka, nezmatkujte a pokračujte klidně tak, že se přiznáte: I am very sorry but I can´t remember the right word now, I don´t know what is going on, maybe that I am too nervous or what, but it is something like ... A uvidíte, že takto mluvícímu studentovi jistě každá komise spíš přidá než ubere.

 

Zbytečného studu z neznalosti angličtiny se týká i další ukázka, rovněž z knihy Beetles:

"Styděl jsem se z jiného důvodu. Holky válely angličtinu výborně a já jsem proklínal svou nedůslednost, že jsem se jí víc nevěnoval. Stejně jako němčině. Ne že bych se nedomluvil, avšak byly lepší. Naštěstí jsem je rozesmál kouzelnou formulkou, kterou s oblibou používal kolega Silvio z Modeny: I speak English very well but very little. Tím každého odzbrojil, uvolnil atmosféru, a přestože jinak anglicky moc neuměl, domluvil se s každým. Tak jsem se také snažil.“

 

Ukázky z knihy Beetles /J. Kudrnáč/ poskytlo nakladatelství Oldies but Goldies ® /knihu distribuje Kosmas.cz a prodává např. Palác knih Luxor na Václavském nám. nebo v Brně knihkupectví Šedivý, Masarykova ul. /

 

Autor: Jan Šesták | sobota 8.8.2009 15:25 | karma článku: 16,15 | přečteno: 1785x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 539x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 9,78 | Přečteno: 250x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1709x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1275x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2755x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik