Jan Šesták

Náhodný ozbrojenec by brodské tragédii rozhodně nezabránil

26. 02. 2015 11:31:46
Značná část diskusních příspěvků se týká toho, že kdyby byl na místě hromadné vraždy v Uherském Brodě mezi hosty někdo se zbraní, mohl rozsah alespoň výrazně snížit. Za všechny názor přímo z blogu, asi největšího experta našeho iDNES na zbraně, Františka Matějky: „Chybou bylo, že tam zjevně neseděl nikdo, kdo by měl zbraň taky a pokusil se útočníka zneškodnit.“

Je to pochopitelně naprosto mylný předpoklad, protože žádný normální ozbrojený náhodný host by se v tom angažovat nemohl. Z jednoho prostého důvodu. Jak by mohl vědět, že si mezi sebou nevyrovnávají ve městě zbraní účty třeba dva zbrojařské gangy? Zvláště po zkušenostech z minulých let. Jak by si to mohl vyhodnotit během pár sekund, když my netušíme ještě nic ani po dvou dnech? Jistěže tam byl jen jeden osamělý střelec, ovšem ten mohl mít krytí, a komplice skrytého zatím třeba v kuchyni. A s tím by musel onen hrdina rozhodně počítat, že za svou aktivitu by byl vzápětí odměněn kulkou point blank.

Takže pokud by nezmizel po anglicku s prstem nenápadně na spoušti, kdyby bylo nejhůř, tak by maximálně vytáhl svou pistoli a řekl by střelci – mě se to netýká, odcházím. A padal by pryč. Jiná situace by mohla nastat jedině v případě napadení dětí či mladistvých, tam by se už zásah uskutečnit mohl. Ale opravdu jen další šílenec by ve městě zbraní a zbrojařů začal sólo dělat pořádek.

Autor: Jan Šesták | karma: 12.96 | přečteno: 1000 ×
Poslední články autora