Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jaromír Hnilička a jeho pár dárků na Tekutém kapříkovi 2011

Již přes 40 let, z toho poslední dvě dekády v klubu na Šelepce,  se  schází na Štědrý den dopoledne jen pánská část brněnské sportovní, kulturní, novinářské a kdoví ještě jaké obce, aby bylo zavzpomínáno na uplynulý rok.  Povídání za moderování Jindry Eliáše pak vždy zpestří kulturně či jinak nadaní kamarádi.

Z letos jubilujících Synkop 61 to sice stihnul jen Pavel Pokorný, ale i jeho jen sólové podání  slavné skladby Válka je vůl Oldřicha Veselého a Františka Jemelky jen potvrdilo, že tento skvělý kus za 45 let od svého vzniku neztratil nic na své naléhavosti.  Pak  hudebně trochu odlehčili Radek Rettegy a Pavel Čiča Jelínek, a již tradičně zahráli  lehčí noty v brněnském hantecu.

 

 

Mezitím se již dávno legendární Jaromír Hnilička věnoval jednomu dárku, o který se mu svým způsobem postaral také již legendární diskžokej Tony Prince z rádia  Luxembourg, který Šelepku rovněž miluje. Tony mě totiž požádal, abych mu udělal nějaké rešerše týkající se pobytu anglické zpěvačky Gery Scottové u nás koncem 50. let.  Pamětníci si možná vzpomenou, že někdy kolem roku 1957 vydal Supraphon zřejmě první anglicky zpívané desky u nás od vítězství dělnické a rolnické třídy v roce 1948, právě s Gery Scottovou a orchestrem Gustava Broma.

Jistěže to nebyl žádný rokenrol, na ten jsme však měli rádio Luxembourg. Ovšem skladby jako Alexander´s ragtime band, Chicago nebo When the saints go marching in měly taky pořádný drive, zpěvačka i kapela šlapaly naplno, a nutno podotknout, že na trubku zářil již tehdy Jaromír Hnilička, který hraje u Bromovců již od roku 1955. Hlavní výhoda tohoto počinu byla v tom, že jsme tak měli poprvé možnost pustit si anglicky zpívané skladby v nejlepší kvalitě, kdykoliv se nám zachtělo. Tehdy totiž ještě neexistovala žádná možnost koupit si magnetofon a natočit si tak něco z cizích stanic, jejichž příjem byl navíc většinou nekvalitní.

Gustav Brom pozval Gery Scottovou když kapela hrála v roce 1957 v NDR na  veletrhu v Lipsku, a on si odskočil do tehdy ještě přístupného západního Berlína, kde se s ní seznámil. K uskutečnění pozvání přispělo velkou měrou pak to, že Gery vystupovala i v NDR a nahrávala i pro jejich společnost Amigu. Protože jsem ale v přístupných pramenech bližší podrobnosti nenašel, nenapadlo mě nic lepšího, než zkusit i archiv Ministerstva vnitra, kam jsem stejně hodlal psát kvůli dalším materiálům, týkajících se brněnských hotelů. .

 Náhoda tomu chtěla, že po asi dvou měsících mi přišla ve středu 21.12. ráno mailem zpráva, že vyžádané materiály jsou již k dispozici ve studovně v Kanicích. Ne že bych neměl 3 dny před Štědrým dnem nic lepšího na práci než jet studovat do archivu, ale nakonec jsem se tam vydal, hlavně proto, abych už mohl něco sdělit Tonymu Princovi, který sám vždy jedná vskutku bleskurychle.

V archivu sice nebylo nic o Gery Scottové, ale jinak mi bylo předloženo pár doslova klenotů, včetně např. toho, jak byl na Jaromíra Hniličku mj.  založen v roce 1977 svazek prověřované osoby „OKO“. To už jsem věděl, že mám pro Jardu možná nejoriginálnější vánoční dárek, což se potvrdilo, když jsem mu to hned po příchodu na Šelepku dal. Na fotu je důkaz, že se do toho Jaromír Hnilička hned pozorně začetl. Rovněž samotný Návrh dokazuje, že Jaromír vůbec neotálel s rozšiřováním prohlášení Charty 77, takže ani ne za dva měsíce po jejím vydání  už na něj StB kvůli tomu  založila svazek prověřované osoby.

 

Že je to skvělý dárek mi vzápětí potvrdil sám Jaromír když poznamenal, že i on se stal terčem různých obvinění v tom smyslu, že měl snad spolupracovat s StB, což vycházelo hlavně ze závisti vyvěrající z toho, že Bromovci často hráli i na Západě. Pochopitelně, že když se Jaromír Hnilička zřekl jako protest proti sovětské okupaci všech autorských práv na svou melodii k Pozdravu astronautovi aka Dobrý den majore Gagarine, nijak se to nepublikovalo, takže to veřejnost nemohla vědět. Ani jinak to asi velký průšvih nebyl,  protože OSA jistě operativně takto ušetřené finance převedla třeba autorům písně o hrdinném kapitánu Minaříkovi, neboť angažovaná tvorba se musela přeci podporovat.

Zcela jistě si ovšem potom někdo na StB nějakou černou tečku udělal. Na druhé straně ovšem písnička kapele po roce 1961 jistě hodně pomohla, neboť se líbila i soudruhům. Kteří ovšem nemohli vnímat, že z autorů vytryskla tak spontánně právě kvůli naději, že mladý sympaťák Gagarin letící do kosmu může být předzvěstí toho, že se brzy budeme moci volně  pohybovat i na zemi. Na to jsme si ovšem museli počkat ještě dalších téměř 30 let.

 Hraní na Západě, když doprovázeli třeba sbor Ray Coniffa nebo Dianu Ross a The Supremes,  bylo ale Bromovcům pochopitelně umožněno jen pro to, že byli pro nás také zdrojem valut, byť třeba ne v takové míře jako Karel Gott.  O tom zase ale není známo, že by začal Chartu 77 rozšiřovat tak rychle, jako Jaromír Hnilička. I další doklady z archivu StB svědčí o tom, že ani Gustav Brom rozhodně nedirigoval svou kapelu nijak falešně, o tom ale podrobněji někdy příště.

Zatímco si Jaromír Hnilička dočítal materiály StB, vrcholil na Tekutém kapříkovi program, když  Franta Šebela, který je skvělým nástupcem siláka Franty Kocourka, oznámil, že si jako doprovod ke svým siláckým kouskům zvolil právě slavnou skladbu Jaromíra Hniličky Missa jazz, neboli džezovou mši. Pro většinu z nás to bylo nejakčnější spojení džezové hudby a kultury těla co jsme kdy mohli vidět, dojmutý byl i Jaromír Hnilička, na snímku právě s Frantou Šebelou a Jindrou Eliášem. Moc Frantovi Šebelovi za takové ztvárnění své hudby děkoval, takže to bral jistě jako nádherný dárek, když stejně ovšem podělil i všechny v sále. Jaromír ještě volil, co si vezme jako zhmotnělý důkaz tohoto vystoupení, jestli dvoumetrového kolibříka ze silného plechu, který Franta Šebela vytvaroval na svém těle, nebo ocelovou tyč, ohnutou mezi zuby.

Potom se Jaromír Hnilička už zmínil o předchozím dárku z archivu StB, když nám řekl, že už má v hlavě skladbu pro sbor, kterou brzy napíše, a jejíž část bude věnována podporučíku Vltavskému, který téměř před 35 lety na něj navrhl svazek prověřované osoby OKO. Takže jeden kdysi podporučík, později jistě povýšený, se bude moci brzy pyšnit tím, že mu jako jistě jedinému estébákovi věnovala skladbu světová hudební legenda.

Nakonec už Jaromír Hnilička dárky jen rozdával, když napřed zazněla jeho nádherná trubka v Sinatrově Strangers in the night. A podělil se o jednu životní zkušenost, získanou z pozice svých bez dvou měsíců osmdesáti let. „Když mi bylo dvacet, tak mně bylo řečeno abych nikdy nepil, neboť  hudebníkům pořád někdo nalívá a tak bych umřel v padesáti na cirhózu. Teď vidím, že to byla velká chyba. Kdybych býval pořádně pil, mohl jsem si užít třiceti báječných let a v padesátce v poklidu umřít, a připravit se tak o těch otravných třicet let, plných neduhů, které mě otravují od té padesátky.“

Na závěr ještě zazpíval neméně skvělý swingař Tibor Lenský Sinatrův New York, New York, a orchestr Gustava Broma šlapal z podkladu jako hodinky – není divu, když Tibor poznamenal, že aranžmá napsal právě Jaromír Hnilička. Takže jak se říká, tentokrát show všem ukradnul Jarda, což ale všichni brali jen s povděkem, protože sám je ten poslední, který by odmítnul kamarádům přispět. A nevyhýbá se ani lehčím žánrům, takže klidně podpoří při nahrávání desek i Radka Rettegyho a jeho Los Brňos. Oba dva jsou i na poslední fotce, která je i odpovědí na to, jaký suvenýr si vzal Jarda z vystoupení Franty Šebely. A radost může mít i Tony Prince, díky jehož iniciativě byl Jaromír Hnilička v mimořádně dobrém rozmaru.

Autor: Jan Šesták | pondělí 26.12.2011 10:08 | karma článku: 16,15 | přečteno: 1770x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 537x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 9,77 | Přečteno: 249x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1709x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 639x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Čest a sláva neočkovaným, kteří byli nakaženi covidem až v říjnu či listopadu

Je naprosto úžasné, že za jeden a půl roku ani jednou nezaváhali v dodržování ochrany, či v udržování své fyzické i duševní kondice. Tato skutečnost nade vší pochyby potvrzuje jejich velmi odpovědný přístup k celé pandemii.

12.11.2021 v 0:59 | Karma: 27,89 | Přečteno: 1236x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

S podvody Bohemia energy souvisí i růst pandemie covidu

Což žel zatím nedošlo žádným našim odpovědným činitelům. Nikomu z nich zatím nedocvaklo, že na 900 tis. domácností, poškozených tímto distributorem, patří spíše k méně movitějším, kteří k BE přicházely se snahou něco ušetřit.

3.11.2021 v 7:18 | Karma: 14,01 | Přečteno: 888x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Kůže a Michal David

Michal David je neustále napadán za to, že se prý věnoval pokleslému hudebnímu žánru, a že měl být za totality prorežimním zpěvákem. Jistěže David nebyl žádným Krylem či Cohenem, ovšem třeba Elvis taky v písních moc nefilozofoval.

16.5.2021 v 14:08 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

John Lennon a komunistické Rudé právo

Těžko říct, kdo měl v Rudém právu na starost noticku o zabití Johna Lennona. Ale je to výstižná ukázka "kvality" komunistického tisku v totalitním rudém Československu.

8.12.2020 v 21:16 | Karma: 16,65 | Přečteno: 901x | Diskuse| Kultura

Jan Šesták

Také někteří komunisté vydávali za totality samizdaty

Nejsme jako oni, bylo proslulé heslo před 31 lety a dále. To je sice částečně pravda, protože nikdo z rudých zločinců neskončil třeba v jáchymovských dolech, natož pak na šibenici. Pouze dva tři byli chvilku ve fešáckém vězení.

17.11.2020 v 9:12 | Karma: 12,37 | Přečteno: 387x | Diskuse| Občanské aktivity

Jan Šesták

Jan Novák: KUNDERA - a už jeden kiks

Zmíněnou knihu vlastním sotva 24 hodin, takže jsem si ji stačil jen prohlédnout, a letmo si v ní zalistovat. Jako obvykle u biografií, prohlédnul jsem si hned také jmenný rejstřík, najdu-li tam někoho ze svých přátel či známých.

27.6.2020 v 0:22 | Karma: 25,73 | Přečteno: 6375x | Diskuse| Kultura

Jan Šesták

Markéta Vaňková, primátorka města Brna, a její malé faux pas?

Minulý týden se v brněnské tištěné Mladé frontě DNES na čtvrtek a pátek objevilo one woman show paní primátorky Markéty Vaňkové. Na celé straně listu sama samotinká poděkovala všem v první linii za jejich nasazení během pandemie.

13.5.2020 v 13:50 | Karma: 19,24 | Přečteno: 1321x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Pro naši vládu a vnitro je staré auto víc, než starý důchodce

Že se starým autům během nouzového stavu platnost STK nepromíjí, to dala vláda všem najevo. Jak je to ovšem s platností potvrzení o zdravotní způsobilosti k řízení u řidičů-seniorů, to se jim nikdo neobtěžoval sdělit ani náhodou.

24.3.2020 v 19:09 | Karma: 24,68 | Přečteno: 1041x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Vláda na důchodce kašle…

V každém případě tedy kašle na dost velkou skupinu důchodců-řidičů, která čítá více než 800 tisíc osob.

21.3.2020 v 10:32 | Karma: 23,18 | Přečteno: 1538x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Možná tisíc důchodců denně teď blokuje ordinace zbytečně

Jistě jen proto, že v naší vládě jsou jen mladší ženy a muži, případně je vozí řidiči – junáci, tak se zapomnělo na celkem bezbolestné snížení zatížení ordinací praktických lékařů.

16.3.2020 v 12:24 | Karma: 26,22 | Přečteno: 1354x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Václav Havel, OF atd. obrodili komunisty už 24. listopadu 1989

Při každém výročí sametu je v mnoha médiích opakována situace při tiskovce OF v Laterně magice, kdy J. Černý s jásotem oznamuje odstoupení Miloše Jakeše a spol., když se s ním raduje také V. Havel, A. Dubček a celá Laterna magika.

16.11.2019 v 21:09 | Karma: 25,12 | Přečteno: 624x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

„Gott a Chramostová, dvě strany jedné mince. Naší mince.“

V titulku jsou poslední věty dnešního komentáře Lídy Rakušanové, který dnes zazněl na rádiu Plus. Jedná se o komentář, kterým autorka asi Vlastě Chramostové prokázala medvědí službu.

11.10.2019 v 11:39 | Karma: 41,20 | Přečteno: 2151x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Karel Gott a Anticharta – definitivně

Protože ani po smrti nedají různí nazdárkové Karlu Gottovi pokoj s Antichartou, dovolím si k tomuto tématu zopakovat něco málo z toho, co k tomu bylo napsáno na tomto blogu v asi deseti článcích, které jsem tady Gottovi věnoval.

2.10.2019 v 19:54 | Karma: 33,96 | Přečteno: 3604x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Karel Gott za pětikačku

Opravdu, za pouhých 5 Kčs bylo možné koupit si třeba v roce 1964 zvukový nosič s písní v podání Karla Gotta, už tehdy poněkud netradiční.

13.7.2019 v 18:37 | Karma: 17,51 | Přečteno: 787x | Diskuse| Kultura

Jan Šesták

Česká pošta dává tento víkend lekci úplně všem!

Kdykoli se blíží nějaký státní či religiózní svátek, veškerá média informují dennodenně nejméně týden dopředu, které obchody budou otevřeny či ne, a z jakých důvodů. Stejně tak se celý další týden přímo vědecky všechno rozebírá.

16.6.2019 v 10:42 | Karma: 19,79 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2755x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik