Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

Že vám stojí estébák za diskusi...!

0 0
možnosti
Foto

Za užitečného idiota označil Lenin (v Marxismu a empiriokritismu) ty filozofy, kteří nevědomky posloužili nějakou svou literární aktivitou buržoazii. To ovšem není případ Racka, ale právě jde o Antichartisty, kteří podpisujíc rezoluci "Za nové tvůrčí činy" nemuseli si být vědomi toho, jaké to bude mít společenské dopady.

Pozn. Přísahal bych, že ten pojem jsem si načetl v Marxismu a empiriokritismu, ale Wikipedie tvrdí, že nikdo neví, kde se ten pojem vzal.

Dále za užitečné idioty nelze označovat Stalinovi a Putinovi aktivní stoupence na Západě. Ti naopak dobře vědí, co činí.

0 0
možnosti

To je dobrá úvaha, znovu ovšem opakuju, že ten termín jsem použil jen proto, že nepodepsání pana Racka komáry opravdu nijak nemohlo ohrozit, spíš naopak, a po ruce v hlavě jsem měl prostě jen toho užitečného blba, tak jsem to napsal. Ale stejně by bylo zajímavé, pana Racka se na všechno zeptat, jak se na něj pak tvářili jeho kolegové, jestli si ho kvůli tomu vážili či mu spíš nadávali, že s nimi nedržel basu v tom smyslu, že když to rudí šašci chtěli podepsat, tak se jim to prostě manifestačně podepsalo.

1 0
možnosti
IA

Jan Šesták, důvěrník Stb pod krycím jménem Jeník. Co víc k tomu dodat?

0 0
možnosti

J45a62n 96Š12e68s93t61á31k

24. 10. 2017 21:27

Ještě by se mohlo třeba dodat to, že tento důvěrník se octnul v létě 1989 na socialistické dlažbě;-D To víte paní Andrlová, StB své důvěrníky obvykle s radostí z hotelů vyhazovala. Jestli chcete podrobnosti i zachované dokumenty, mrkněte se na tento blog, jistě jste šikulka a najdete si to. Vlastně malý dotaz ještě - jak jste na toho důvěrníka přišla? Opravdu jste nebyla schopna zjistit si o tom víc?:-)

0 0
možnosti

J95a56n 10Š94e38s35t37á20k

24. 10. 2017 20:22

Ještě k tématu užitečný blb či idiot, jehož použití v souvislosti s panem Iljou Rackem je mi tady vytýkáno. Rád bych zdůraznil to, že jsem měl na mysli pouze pravděpodobné zneužití toho, že pan Racek nepodepsal. tehdejšími komunisty. Ve smyslu definice co jsem teď našel na netu "Užitečný idiot je pojem politického žargonu používaný pro lidi vnímané jako propagandisté ve věcech, jejichž cílů si nejsou plně vědomi a jsou cynicky využívány ostatními pro šíření propagandy o jejímž účelu nemají povědomí." Z toho jsem měl na mysli pochopitelně jen následující část "ve věcech, co jsou cynicky využívány ostatními pro šíření propagandy" - jak víme, tak komunisti využívali pro svou propagandu cokoli. V žádném případě jsem čin pana Racka nechtěl nějak zlehčovat, šlo mi jen o to ukázat, že v tom kvantu opravdu nehrál nějakou zásadní roli. Ale už to v tom textu nechám, ať z toho nejsou nějaké předělávky. Ale pořád trvám na to, že jak tam ze signatářů mačkali nějaké vyjádření, že to bylo nedůstojné. Prostě jako kdyby před tribunálem v Norimberku nebyli nacisti ale jen vězni z koncentráků, za to, že aby přežilli, tak kradli ze společné kuchyně chleba. Poslední odstavec blogu, kde je citace z upoutávky "Bohatství archivního materiálu pak umožní komplexní řez normalizovanou společností.“ dokazuje, že komplexní řez to zdaleka žel nebyl, když původci celé Anticharty nebyli ani zmíněni. Ani třeba za Štrougalem autoři nezašli:-)

0 0
možnosti
MB

M84i65l86a43n 62B31í72l29e66k

24. 10. 2017 21:02

"Užitečný idiot je pojem politického žargonu používaný pro lidi vnímané jako propagandisté ve věcech, jejichž cílů si nejsou plně vědomi a jsou cynicky využívány ostatními pro šíření propagandy o jejímž účelu nemají povědomí."

Ano, to byl třeba G.B. Shaw, který z pozice svobodného světa velebil totalitární stalinismus. Ilja Racek (Jiří Zahajský, Jiří Suchý, Eduard Cupák atd.) žádnými užitečnými idioty nebyli, protože v nesvobodném světě (který dobře znali) prokázali to, co despoty děsí nejvíc - závan svobodného myšlení.

2 0
možnosti
JS

Pro upřesnění: ČT není státní, ale veřejnoprávní TV (podle některých názorů veřejnoprávní je totéž jako patřící EU)

2 0
možnosti

J88a70n 61Š62e75s48t98á61k

24. 10. 2017 14:24

Jasně, no prostě jsem jen nechtěl opakovat v perexu výraz veřejný dvakrát těsně za sebou;-D"ještě dnes jsou kvůli tomu signatáři Anticharty veřejně ponižováni, dokonce na demokratické státní televizi."

1 0
možnosti
MS

Dělat z Ilji Racka "užitečného blba" jen proto, že jako jeden z mála umělců projevil dost osobní odvahy a nepodepsal Antichartu, to není moc košer. Kdyby takovou odvahu projevili všichni, mohli si komanči strčit celou Antichartu do špic i se Švorcovou. :-P

10 0
možnosti
Foto

Což je, samozřejmě, pouhá teorie. Tak to totiž v životě nikdy nechodí. Ani teď. A to už bys mohl vědět.

2 4
možnosti
JH

Někteří umělci dokáží být VIP v každém režimu.

3 0
možnosti
Foto

To je víc než pravda. To je zásada.

0 0
možnosti
Foto

Jenom bych chtěl uvést, že jsem tak nějak nemohl reagovat na ty mrtvé demonstranty v r. 1969, protože jsem se snad o nich tehdy vůbec nedozvěděl. To mě tak mohl vystrašit případně až procesy s Uhlem a Hueblem, o těch noviny psaly.

Takže nic, co by mělo odstrašit od nějakého partyzánského odboje, zde nebylo. JInak řečeno, v tom nebyla podstata věci.

0 2
možnosti

J62a43n 94Š55e13s94t43á61k

24. 10. 2017 12:18

No tak byly tisíce očitých svědků, před časem jsem se díval v archivů na ty starý Rudý práva ale přiznám se, že teď si nevybavím jak to tam přesně psali, musím si to zase osvěžit

0 0
možnosti
Foto

Vycházíte z mylného předpokladu, že lidem vadí to, že někdo podepsal. Skutečnost je taková, že lidé mají problém s tím, jak někteří neobratně zpochybňují svůj podpis trapnými výmluvami o "prezenčce", o tom jak jim neřekli, o co jde, o tom jak utekli, o tom že jen drželi pero ale nepodepsali....

Každý není takový hrdina, aby se vzdal třeba možnosti dělat to, co má rád, tedy stát na prknech, co znamenají svět a těšit se z uznání publika. Každý by měl ale mít alespoň tolik cti v těle, aby se ke své minulosti uměl postavit čelem.

Není hanba dopustit se občas chyby, hanba je nepřiznat si ji a nesnažit se ji napravit.

10 0
možnosti

J27a32n 86Š23e84s17t93á73k

24. 10. 2017 11:18

Jaký mylný předpoklad zase, jistěže to je podobné jako u Nohavici, který kdyby to řekl hned po hadráku, tak si toho nikdo ani nevšiml, ale pořád jsou to okrajové věci ve srovnání s tím, že celůá ta Anticharta byla komedie, které žádný normální člověk nemohl věřit, že by ji dotyční brali vážně, prostě další šaškárna aby se Husák a člověk nyní asi s největším důchodem Štrougal mohli pochlubit na sovětské ambasádě a poprosit, aŤ to Červoněnko vyřídí Brežněvovi

0 3
možnosti
Foto

Já, ačkoli s podpisem Anticharty (tak se to provolání vůbec nejmenovalo) nemám vůbec nic společného, tak považuji toto pižlání v lepším případě za mlácení prázdné slámy z důvodu nedostatku jiných témat a v horším a pravděpodobnějším případu za cílený útok na některé nepohodlné osoby, které jsou již skoro všechny "ve zralém věku".

A nebo se opravdu nějací mladí a ctižádostiví v ČT prostě snaží za každou prosadit.

A opakuji svou "kacířskou" myšlenku, že Chartu 77 režim nejen uvítal, ale dost pravděpodobně také připravil.

Ta kampaň, kterou proti Chartě rozpoutal byla asi tak 1000x silnější, než by si význam Charty v té době zasloužil. A to mělo, podle mě, svůj jasný účel, smysl a cíl.

0 3
možnosti

J68a77n 69Š58e98s24t85á91k

24. 10. 2017 11:14

Tak on už nějaký bolševik přiznal, že třeba pronásledování Plastiků byla blbost, prootže tím se proslavili, a je to pravda, kdyby je nechali hrát normálně, tak na ně skoro nikdo nechodil, většinou se to poslouchat nedalo a třeba do Zappy měli hodně daleko. Ovšem to se týkalo všeho, to byl ten rudej způsob vládnutí. Jinak Charta 77 byla výběrová organizace, každého tam rozhodně nevzali

1 0
možnosti
  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2755x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik