Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

on udajne nebyl tak statecny, on byl spise smireny s tim, ze se z Moskvy nevrati a skonci tak, jako jini soudruzi....tak proc by podepisoval? Ke vsemu se vetsiny jednani neucastnil. Svoboda s Dubcekem a snad i Bilak museli velmi orodovat za to, aby se s nimi vratil do Prahy, soveti si ho chteli nechat v Moskve i z toho duvodu, aby se z nej nestal mucednik, ktery jediny odolal a tim by brzdil normalizaci......nasi komuniste se v te dobe ukazali jako naproste naivky, ktere snad ani netusi, jak to v Moskve chodi....a nejvetsi naivka byl Dubcek, ten az do konce myslel, ze to ma pod kontrolou

0 0
možnosti

Hm, v podstatě o tom víme pořád málo, protože přímí účastnící coby očití svědkové o tom pochopitelně spíš mlčeli, neb se neměli čím chlubit

0 0
možnosti
Foto

Nyní máme jiné vzory, než chartisty jako byl František Kriegel.

Generály Franka, Pinocheta a bratry Mašíny.

0 0
možnosti
VH

Je ovšem stejně pravděpodobné, že mylný a tedy zbytečný je váš článek.

0 0
možnosti

ale jistě, podobně je stejně zbytečné, že jsme oba dva dnes zapnuli PC abychom tady zabíjeli čas, no ale co už te´d naděláme;-D

0 0
možnosti
BD

Jsem pamětník stávky studentů v roce 1968 na ČVUT v Praze. Pan Kriegel tam za námi byl, stejně jak např. pan Petrásek, Miki Volek, Rangers a mnozí další. V té době jsme opravdu u nikoho nekritizovali jeho dřívější postoje a členství v KSČ. Byla to jiná doba - tak nějak opravdovější. A myslím si, že pan Kriegel by ani o nějaké speciální ocenění nestál. Neměl to zapotřebí.

0 0
možnosti

Ale jistě, i největší odpůrci komunistů milovali tehdy Dubčeka, včetně mě:-) byla to prostě naděje, že všechen marasmus skončí, taky jsme tehdy ve svých dvaceti toho věděli pramálo...

0 0
možnosti
Foto

Jen bych poznamenal, že tato společnost obecně, těžko může ukazovat na někoho, že někdy byl lump. Respektive ukazovat může, ale nejdříve by měla projít sebereflexí. Což se nestalo.

2 0
možnosti

To jistě, protože pořád platí, že zatím nejúspěšnější organizace, které tady byly od konce války jsou KSČ a StB - vždy splnily všechno co svým členům slibovaly, vždy se o ně postaraly a až na drobné výjimky na tom všichni členové vydělali a vydělávají dodnes.

0 0
možnosti
Foto

Bralo se to tenkrát v tom smyslu, jako jednooký mezi slepými králem.

Moskevský pobyt soudruhů a podpis protokolů  byl dozajista obrovskou zradou elit (ať už to byly elity jakkoliv diskutabilní). Národ stál za nimi a oni mu naplili do tváře.

Ale je velmi lehké někoho soudit — a zároveň strašně těžké být spravedlivý.

0 0
možnosti
Foto

PS: Dubček se za svého pobytu v Ankaře vyznal, že Kriegela ani nezná, a že kdyby věděl, že je Žid, nikdy by jeho zvolení nedovolil. (Vidíme zde, jak si soudruzi představují volby.)

Distancoval se i od Smrkovského. Mimochodem - ten měl na rukou krve opravdu dost ze zcela zbytečného Pražského povstání.

K Dubčekovi vizte třeba http://zavladsky.blog.idnes.cz/c/423005/Bratri-z-krve-Kainovy.html

0 0
možnosti
AS

A32d24a55m 97S59t52a71v15a

26. 8. 2014 8:25

Už to tu zřejmě bylo řečeno, ale proč to nezopakovat: Účast Dr. Kriegela na podpoře bolševického puče ve ´48 a následné aktivní komunistické působení zdaleka neomluví jeho statečný čin v srpnových dnech ´68  v Moskvě, kdy jen z nepatrné částečky vykonal omluvu za  jeho hrůzné jednání v letech předcházejících!

0 0
možnosti

Ono se taky sice říká, že komunisti v roce 1948 zvítězili ve svobodných volbách, jenže stopro věřím tomu, že jako mistři konspirace a podvodů jistě manipulovali s volebními hlasy, protože ostatní strany byly tehdy proti nim příliš férové, a ty by to nenapadlo. Nakonec když byl komunisti samej podvod hned po únoru až do roku 1989, jen naivka by si myslel, že do února hráli fair play:-)

0 0
možnosti

A co tak to nějak zdůvodnit? Ale chápu, nejni čas, že?:-)

1 0
možnosti
SN

:-)   Nechci Vám brát autore a milí diskutéři, Vaše skálopevné přesvědčení o mizerné povaze Františka Kriegla! Jste zřejmě dosti mladí, nebo je nad Vaše chápání uvažovat o tom, že myšlení člověka se s postupujícím věkem a poznáváním nových faktů vyvíjí a také se mění.

    Žil v době nástupu komunismu, kdy o Stalinovi nikdo neměl tuchy. Bojoval jako lékař ve Španělsku, podle jeho přesvědčení, za dobrou věc. I podle mého. V 48. poznal, že je to s komunizmem jiné, než v co věřil, když se k tomu to hnutí přihlásil, a pak byl víceméně ve vleku událostí. Ale připisovat mu, že má ruce od krve...tak to je hustý..., jak praví dnešní mládež. Měl, ale jak pomáhal bojovníkům ve Španělsku, jako lékař. Jeho odmítnutí podpisu v MOskvě, kdy všichni podepsali, bylo projevem neuvěřitelné odvahy. Vy, co to tady řešíte u kompu s kafíčkem v ruce, byste na jeho místě měli v gatích hnědo!  To je můj úhel pohledu, jako pamětníka. Věci nejsou takové, jakými se býti jeví !    Zeman to má na rozdíl od Vás v hlavě srovnané trochu lépe! !!!!!!

6 2
možnosti
MJ

Ano , pane Nováku, mohu s Vámi souhlasitale jeden neřešitelný problém mám a to jsou ty Lidové milice.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS