Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MT

Ale vzdyt tento system se uz take davno zmenil na totalitu.

1 2
možnosti

Tak svým způsobem máte žel pravdu, protože dřív nás proháněla třeba Veřejná bezpečnost a  estébáci a milicionáři atd. a dnes to stihnou třeba exekutoři, za totáče to ovšem přišlo levněji:-), více jsem o tom napsal tady:

http://sestak.blog.idnes.cz/c/372202/Totalitni-komunisticti-vladci-byli-pitomi-jak-troky.html

0 0
možnosti
RP

Bo se chartisté a obecně všichni antikomunisté začali množit ještě víc než partyzáni po válce.;-D;-D;-D

3 0
možnosti

Vidíte, a přes množení partizánů po válce nacističtí zločinci trestu neunikli ;-D Takže chyba bude někde jinde...

0 0
možnosti
Foto

Přátelé, po přečtení tohoto článku mne jal smutek, po přečtení Vaší diskuse již děs. Minulost je minulostí, nenaděláme s ní už nic, proč tedy pátrat po anonimní osobě, která prostě dostala ten nápad, když důležitější je zadavatel? Ne nehodlám zde rozporovat, že zjistit to by bylo príma, ale pro dnešní dobu to má dle mého názoru pramalý dopad... nemluvě o tom, že podobnou akci v dnešní době nazýváme Public Relations.

Skutečně, kdykoliv čtu podobné články, připadám si jako v hospodě, kde letitý veterán oplakává své jizvy a plačky z dojetí pláčou s ním, a když si pak pročtu diskusi, připadám si jako na střelnici, kde každý střílí do mrtvého, již schnilého kusu masa, který kdysy vypadal jako hrozivý predátor, ale teď z něj zbyla jen troska a jeho potomci si krásně hrají na bohy, jako to dělal on sám.

Ne, nehodlám tady polemizovat o významu historie naší země. Také si myslím, že národ, který zapomene svou minulost si ji zasluhuje prožít znovu, ale odtud potud! Teď jsme tady a je na nás, abychom zajistili, že se taková situace nebude opakovat. Ne pranýřovat staré dědky (s prominutím), ne politické "procesy" jako v padesátých letech, ne veřejné linčování těch, kteří už stěží něco zmůžou, to bychom klesli na úroveň zrůd, které dobrovolně dělaly pro STB špinavou práci, ale zaměřit se na naše současná ministerstva, na naše současné "bolístky" politiky a veřejného i kulturního života.

Narýsujme tedy tlustou čáru, příjměme naši minulost takovou, jaká je, poučme se z ní a soustřeďme se na budoucnost... opravdu nechápu, proč nemůžeme považovat současnou situaci za výchozí, najít na ni řešení a uplatnit jej.

8 2
možnosti
AT

Co kdybychom škkrtli celou historii a tu čáru udělali třeba 28.1.2014? :-P

Příteli, správně píšete, že kdo zapomene svou minulost, je nucený ji opakovat. Právě proto, je nutné zabývat se i úlohou jedinců, protože ti tvoří historii, i z jejich činnosti je nutné se poučit. Ďábel je skrytý právě v tom detailu. A žádné odsud pocud nemůžeme aplikovat. To bychom se dostali na úroveň cenzury socialismu a to nechceme, že?

P.S.: srovnávat zveřejnění historických materiálů s politickými procesy totality může jenom ignorant nebo provokatér

4 0
možnosti
JH

Já byl tehdy na střední škole a dali nám na stůl o přestávce archy, že máme odsuzovat Chartu. Dost spolužáků se bálo, že se nedostanou na vejšku, tak to podepisovali. Já jsem o tom nic nevěděl, ale nějak se mi nechtělo, tak jsem se hrdině po česku nepodepsal a říkal si, že kdyžtak budu tvrdit, že jsem byl někde mimo třídu. No a nic se nestalo .... Všichni jsme byli podělaní, někteří více, někteří méně ... Ale je si třeba vážit těch, kteří se tomu režimu postavili. Ještě dnes, jak je vidno z diskuse, to řada soudruhů těžce nese.

6 0
možnosti

"že když tak budu tvrdit, že jsem byl někde mimo třídu." - tak to jste zase tolik neriskoval, jiné by bylo kdybyste přede všemi prohlásil, že s Chartou souhlasíte, případně to, že nevíte ani co to je, a že abyste proti tomu mohl protestovat, musíte se s tím napřed seznámit. To by bylo už menší riziko. A že se Vám nic nestalo? Jednoduše, to musela být totiž zřejmě soukromá iniciativa soudruha ředitele, který si chtěl u vrchnosti šplhnout, a tak přišel na KV KSČ s těmi peticemi aby ukázal, jak skvělou školu skvěle řídí.Tam to ovšem dali někde do archivu, protože tak pitomí komunisti zase nebyli, aby z podpisu Anticharty udělali celostátní akci i na všech školách.

1 0
možnosti
Foto

Dnes, mnoho desetiletí po akci není ani tak podstatné, jakými metodami byl podpis vynucován. Skutečné vásledky činnosti tzv. chartistů jsou tristní, provedli plošné represe svých politických odpůrců, zavedli kategorii nadlidí z charty 77, zdevastovali hospodářství, rozkradli státní majetek a zničili společný stát. Vzheledm k této bilanci je text anticharty ještě velmi mírný a tolerantní.

3 10
možnosti
JH

Kdyby tomu tak opravdu bylo, tak nám nebude dělat STBák ministra financí a Vy tu neplácáte nesmysly. Naopak spousta lidí zase chartistům a Havlovi vyčítá, že s komunisty nezatočili. Takže pravda bude, jak u nás bývá zvykem, někde uprostřed.

2 0
možnosti
VP

Vážený nic proti hrabání se v minulosti,ale když z toho potom sbírá body jako roky sbírala ODS a DNES  tOP tak děkuji nechci. Dal bych přednost kdybychom dokázali postihnout současné a hlavně to nedávno minulé rozkrádání od r. 89 a to dokonce pomocí rúzných chartistů ...

3 1
možnosti
AK

V tom vam ovsem pan Sestak tezko pomuze, nema zajem.

0 0
možnosti
AK

Vy, pane Sestaku, mimo Vas zaznam duvernika StB, jste priznivcem charty nebo anticharty?

0 0
možnosti
LN

.opět argumentace podpisem Jana Wericha...tři roky před smrtí, ...nemocí (rakovinou) zlomený člověk....dodnes se neví jestli podpis jeho...a některých dalších.... nebyl manipulován.... ( Werich opakovaně prohlašoval, že mu byla předložena prezenční listina)...

..svým způsobem si nejvíc cením prohlášení evy pilarové...prostě měla strach..že nebede mít práci...a podepsala....

2 0
možnosti
ZS

Kdysi jsem četl nějaké povídání herečky, na jejíž jméno si už nevzpomínám. Říkala, že Werich byl nemocný a ona ho na akci doprovázela a starala se o něj. Předpokládám, že nebyla mdlého rozumu a chápala text. Bylo mi divné, že (by) Werichovi obsah nevysvětlila. Ale co dnes víme.

Pilarová to řekla otevřeně, ovšem takových, kteří podepsali, aby mohli pracovat, bylo hodně. Jen se to některým zazlívá víc než jiným.

1 0
možnosti
LC

To  máte tak. Jeden víceletý člen KSČ a antichartista společně s dámou, která ve svatém nadšení se líbala s generálním tajemníkem KSČ (ten chudák ani nevěděl, že existovala nějaká StB, tak hned po sametu předsedal PS) a vystudovala vysokou v době nejtužší normalizace, kádrují budoucího prezidenta, že byl v letech 68-69 v KSČ. Bývalý chartista pojme za manželku bývalou antichartistku. A vy chcete řešit kdo zůsobil, že sám náčelník vydával takové rozkazy ....  vlastně, kdo způsobil, že umělci podepsali.

4 2
možnosti
Foto

Nebuďte legrační. Dubček a nevěděl nic o StB, když mu rukama denně procházely svodky?!

Tady nejde o to, jak se kdo zachoval, tady  nejde o to, kádrovat obyčejný život, ale o to pojmenovat to zlo, které nutilo lidi se ohýbat. Proč ti, kteří se ohnuli mají mít z toho mindrák, když ti, kteří to plánovali a chechtali se, když pozorovali ty zahanbené tváře lidí, kteří by se nejraději ani neviděli, by měli být anonymní?

1 0
možnosti
  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2755x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik