Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

Snad byste tak mohli přímo Vy přispět k jejich okamžité nápravě, když vrcholní pracovníci ministerstva uvedená pochybení zatím přehlížejí, třeba kvůli velké pracovní zátěži.

 

Proč nemohou neočkovaní, kteří se navíc ve velké většině už dva roky úspěšně covidu vyhýbají, navštěvovat stejná zařízení jako občané vyhovující tzv. „pravidlu ON bodu II/17“ tedy očkovaní, či ti, kteří se už covidem nakazili?  Je  to proto, aby je očkovaní nenakazili, nebo naopak, aby neočkovaní občané nenakazili třeba až třikrát očkované spoluobčany?

 

To je zásadní nedostatek, který totálně zamlžuje stanovisko ministerstva zdravotnictví v této situaci.

Ještě horší je ovšem to, že tohle pravidlo ON bodu II/17 je v příkrém

rozporu s vlastními opatřeními ministerstva, uvedenými na jeho portálu:

 

„Jaký mají opatření smysl?

Účelem vládních protikoronavirových opatření je snížení reprodukčního čísla covidu-19 na takovou míru, aby zdravotnický systém v ČR epidemii ustál a nemusela se na úkor kapacity lůžek pro pacienty s covidem-19 omezovat péče o ostatní.

Oploštění exponenciály poskytne zdravotnickému systému čas na to, aby nápor pacientů s covidem-19 zvládl.

Dalším krokem je dostat epidemii covidu-19 pod kontrolu, to znamená zabránit tzv. komunitnímu šíření nemociKaždý z nás může jednotlivě přispět ke snížení hodnoty R tak, že bude respektovat všechna hygienická doporučení a omezí kontakt s ostatními lidmi.

Dodržujte, prosím, pravidla 3R (roušky – ruce - rozestupy).“

Odhlédneme-li od notoricky mylně uváděných roušek místo respirátorů, což neustále přebírají i veškerá média, a tak pořád nabádají méně informované občany k nedostatečné ochraně, tak nejhorší je to, že tímto pravidlem ON bodu II/17  Ministerstvo zdravotnictví ČR naopak podporuje šíření covidu –19 možná víc, než si dovedeme představit. Neustále nás odborníci informují o tom, jak jsou pro pacienty s covidem nebezpečné obezita a nedostatek pohybu, a tady někdo mávnutím pera cca dvou milionům neočkovaných veškerý pohyb drasticky omezil. Po loňské zimě už podruhé.

Je to odsouzeníhodné hlavně u seniorů, kteří už často nemají klouby v tak dobrém stavu jako omladina, a tak je pro ně např. plavání mnohem přijatelnější fyzickou aktivitou, než běh, často ještě po náledí. Ale i když se dosud neví, která ze dvou skupin ohrožuje podle ministerstva druhou, očkovaní neočkované či naopak, musí se s lítostí konstatovat, že Ministerstvo zdravotnictví žel svým dosavadním jednáním ohrožuje hrubým způsobem ty neočkované.

Proč ministerstvo dosud nenařídilo, aby v každém místě měly třeba bazény, fitka, sauny atd. vždy jeden den v týdnu otevřeno právě jen pro neočkované?  Pochopitelně podle kapacity jednotlivých obcí, ale i když je někde jen jeden bazén, žádné obavy. On by si jistě každý neočkovaný senior na druhé plavání v týdnu rád někam pár km dojel, zvláště když dennodenně slyší od zdravotníků, že se má hýbat.

Je třeba také vyřešit kontrolu návštěvníků, aby ve dny, vyhrazené pro ty neočkované a bez prodělaného covidu, nechodili do zařízení ti, kteří do této skupiny nepatří. Ale to by se jistě zvládlo, protože určitě by se nikdo z těch oprávněných ve vlastním zájmu jakékoli kontrole nebránil.

 

Nesmíme zapomínat, že asi dva miliony dosud neočkovaných občanů, ti všichni se dosud za více než dva roky nenakazili zejména proto, že úzkostlivě dbají na hygienu, nosí respirátory, a mají prostě k pandemii velmi odpovědný přístup. Možná měli mnozí i štěstí, nebo vrozenou imunitu. Některý senior, kterého zase trápí třeba skleróza na to sice možná doplatil, ale to se žel taky stává. V každém případě bývají pro společnost mnohem nebezpečnější víckrát očkovaní občané, kteří už respirátor nenosí, protože si mylně myslí, že už jsou sami za vodou.

 

V žádném případě bychom neměli pokud jde o tlačení neočkovaných do kouta slepě kopírovat třeba Rakousko a další „vyspělé“ státy na Západě. Tam totiž  nemají praktické zkušenosti s rudou totalitou jako u nás, kde si ještě hodně občanů pamatuje, jak nám byly nařizovány různé zákazy, aniž by je totalitní kápové  nějak zdůvodňovali.

 

Bylo by dobré, kdyby nějaký pracovník ministerstva zdravotnictví navrhl projednání této záležitosti na brífinku či poradě, a umožnil tak co nejdřív možná víc než dvěma milionům našich občanů opět pohyb ve sportovních zařízeních. A současně tak i napravil ne úplně skvělou reputaci svého ministerstva.

 

Autor: Jan Šesták | čtvrtek 16.12.2021 0:35 | karma článku: 20,45 | přečteno: 641x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 539x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 9,78 | Přečteno: 250x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1709x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1275x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Čest a sláva neočkovaným, kteří byli nakaženi covidem až v říjnu či listopadu

Je naprosto úžasné, že za jeden a půl roku ani jednou nezaváhali v dodržování ochrany, či v udržování své fyzické i duševní kondice. Tato skutečnost nade vší pochyby potvrzuje jejich velmi odpovědný přístup k celé pandemii.

12.11.2021 v 0:59 | Karma: 27,89 | Přečteno: 1236x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2755x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik