Kůže a Michal David

16. 05. 2021 14:08:49
Michal David je neustále napadán za to, že se prý věnoval pokleslému hudebnímu žánru, a že měl být za totality prorežimním zpěvákem. Jistěže David nebyl žádným Krylem či Cohenem, ovšem třeba Elvis taky v písních moc nefilozofoval.

Když už je řeč o Elvisovi, ten je uváděn jako spoluautor u některých skladeb jen proto, že tím dostával od skutečných autorů touto formou procenta za to, že svým pěveckým mistrovstvím přispíval i k jejich věhlasu a výdělku. Kdežto Michal David je zpívajícím autorem, což je pořád celkem vzácný druh umělců. David navíc začínal jako jazzman, či spíš jazzboy, protože už v 16 letech založil džezové kvarteto, a v roce 1978 získal ocenění „Hudebník roku“ na 6. Pražských jazzových dnech. Tady by bylo jistě zajímavé vědět, jaký by kritici jeho kariéry v populární hudbě měli o jeho tvorbě přehled v případě, že by se celý život věnoval výhradně džezu. Dá se říct, že zřejmě minimální, pokud by ho vůbec někdo z nich znal.

K tomu ale nedošlo, protože Davida, pořád ještě náctiletého, začala přitahovat hudba a prostředí jeho vrstevníků, včetně světa mládežnických diskoték. Tam se prostě cítil přirozeněji, než třeba v džezových klubech, kam chodí spíš střední a starší generace. Tohle rozhodnutí bylo dobré i pro spoustu mladých dívek, kterým tak na Spartakiádě zpíval k jejich cvičení Poupata právě Michal David, a ne třeba opravdu prorežimní zpěvák Pavel Liška. Liška by stejně asi neměl čas, protože většinu své kariéry strávil vyděláváním tuzexových poukázek na mnohaměsíčních turné v Sovětském svazu.

To jsou všeobecně známá fakta, ale nyní se můžeme zmínit o jedné nové zajímavosti, která nedávno vyšla najevo, a naznačuje, že Michal David se mohl věnovat i disentu. Nenápadně, aby to zbaštili cenzoři, a díky stykům šéfa Davidovy kapely Františka Janečka, který občas nechal nějakého soudruha otextovat píseň, se to někdy podařilo, jako v následujícím případě. Jedná se o třetí sloku velkého hitu Chtěl bych žít, tak jak se má, kde hudbu složil Michal David, a text Jaroslav Machek:

3. Chtěl bych žít jak se jen může
a chtěl bych růst, kam dovolí kůže,
mít kupu báječných přátel a po bouřce hájený klid,
jen tak jak se má jenom právě tak chtěl bych žít.

Při běžném poslechu si málokdo všimne naprosté nelogičnosti obratu "chtěl bych růst, kam dovolí kůže," protože z fyziologického hlediska nám kůže dovolí opravdu všechno. Což vědí všichni, kteří se kdy zajímali o hubnutí, protože byly publikovány tisíce případů, kdy lidé po drastickém zhubnutí měli největší problémy s povislou, povolenou kůží. Takže ať růst či tloustnout atd., to nám kůže dovolí opravdu za všech okolností. To tedy autoři a interpreti v této skladbě jistě nemohli mít na mysli.

Ovšem zamyslíme-li se nad tím, že dermatovenerelogickému oddělení se zkráceně říká kožní, a hovorově kůže, už můžeme být blíž. Na dokreslení musíme poznamenat, že nejen světová, ale i socialistická populární hudba, měly některé hvězdy či hvězdičky, a rovněž fanynky, volnějších mravů, což pro ilustraci potvrdí výrok Františka Ringo Čecha, kterého si jednou slavná anglická kapela Smokie vybrala jako své předskokany pro polské turné. Jako poděkování, že si Smokie vybrali právě je, jim věnoval děvče, které původně přijelo potěšit Ringa a spol. „Já jsem ale udělal velké gesto. Řekl jsem klukům, že to děvče dáme těm Smokie za to, jak se k nám hezky chovají. Kluci mi nadávali, že jim ji dáme až potom. Ale já si trval na tom, že jim ji dáme hned,“ zavzpomínal Čech na osudovou chvíli v pořadu Tajemství Františka Ringo Čecha. A mohl být rád, nebýt své štědrosti, zadělal by si na zdravotní problémy také. „Seznámil jsem ji s Chrisem Normanem a Smokie. A ti mi pak za tři dny nadávali, že je děvče nakazilo kapavkou,“ smál se zpěvák. ́

Nepochybně se tedy jedná o nějaký šifrovaný vzkaz, pouze pro zasvěcené. Styky Františka Janečka a jeho kapely na všech úrovních jsou všeobecně známé, a tak je pravděpodobné, že někoho z nich kdosi varoval, že na Dermatovenerologii můžou být spolupracovníci StB, kteří se snaží vytěžovat své pacienty. Není divu, protože na takovém oddělení je každý zranitelnější, a je tak snadnější, aby ho agent vytěžil.

Těžko ovšem mohli hudebníci navštěvovat všechny své kolegy a varovat je: "Kdybyste měli patálii s nakaženou fanynkou a museli navštívit Kůži, tak bacha, hlavně tam moc nezpívejte," to by bylo totiž příliš riskantní, to by na ně mohl zase nějaký práskač prozradit.

Ale takový nenápadný vzkaz, šikovně zašifrovaný do textu písňového hitu, to bylo nepostižitelné. Pro úplnost, celá píseň je

Pro čtenáře blogu, kteří preferují džez - zmiňovaná pasáž je v čase cca 2:20

Autor: Jan Šesták | neděle 16.5.2021 14:08 | karma článku: 18.08 | přečteno: 1110x

Další články blogera

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma článku: 15.06 | Přečteno: 522 | Diskuse

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma článku: 8.38 | Přečteno: 154 | Diskuse

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma článku: 26.75 | Přečteno: 1695 | Diskuse

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma článku: 31.84 | Přečteno: 1261 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 62 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 187 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.97 | Přečteno: 129 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 342 | Diskuse
Počet článků 505 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2755

Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...