Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda na důchodce kašle…

V každém případě tedy kašle na dost velkou skupinu důchodců-řidičů, která čítá více než 800 tisíc osob. 

V poledne to bude již pět dní, kdy jsem tady apeloval  na to, aby byla po dobu nouzového stavu řidičům-seniorům prodloužena platnost  jejich potvrzení o zdravotní způsobilosti k řízení. Takových řidičů je u nás přes 800 tisíc, takže jeden den se jich může v ordinacích sejít klidně i vysoko přes tisíc, důsledky si každý představí. Vedle zatížení lékařů navíc i zbytečný pobyt důchodců ve velmi rizikovém prostředí. Celá článek je zdehttps://sestak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=747343

·         Protože na  iDNES  již moc důchodců nechodí, tak byla čtenost jen něco přes tisíc, diskuse minimální,  a logicky se to nedostalo ani doZAUJALO NÁS a ZAUJALO VÁS.

Napsal jsem tedy, včetně kopie článku, na vládu, odkud mi přišla  univerzální odpověď. Nakonec proč ne, vláda má fofry,  a hlavně -  byla to nadějná odpověď:   posta@vlada.cz, datová schránka: trfaa33

V Praze 18. března 2020

Dobrý den, Úřad vlády ČR obdržel Vaše podání související s opatřeními zaváděnými v důsledku šíření koronaviru. Předně děkujeme za Vaše vyjádření, které jsme předali panu premiérovi k informaci.

Takže potud vše v pořádku, a každý den jsem očekával nějaký efekt. Ten se dostavil až dnes ráno, kdy jsem náhodou narazil na zprávu, že se automaticky prodlužuje mj. platnost řidičáků

2. Prokazování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel
Osoby, jimž  skončila platnost řidičského průkazu během nouzového stavu, mohou na území České republiky řídit motorové vozidlo pro příslušnou skupinu motorového vozidla). Po dobu trvání nouzového stavu není držitel řidičského průkazu, jehož platnost skončila během nouzového stavu, povinen jej odevzdat (tedy neplatí povinnost vyplývající z ustanovení § 113 odst. 2, kdy je držitel povinen bez zbytečného odkladu odevzdat příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností). “

 To je jistě milé /celé stanovisko zdehttps://www.mvcr.cz/clanek/stanovisko-ministerstva-vnitra-k-posuzovani-prokazovani-totoznosti-obcanskym-prukazem-cestovnim-pasem-a-ridicskym-prukazem.aspx /

A pokud  by jedním z impulsů pro tento krok byl i tento blog, je to určitá satisfakce.  Ovšem co ta potvrzení o zdravotní způsobilosti k řízení??? Je opravdu vhodné, aby zmizela po anglicku? Nebo po francouzsku, jak zase říkají Britové /to take a French leave/?

Jistěže ne, protože se jedná o velmi závažnou věc. Prodloužení řidičáků prošlo, byť to odlehčuje „jenom“ magistrátům, a převážně mladším řidičům, když důchodci už mají většinou ŘP napořád. Takže příčinou může být buď absolutní neznalost problematiky, když odborní pracovníci ministerstva vnitra vůbec netuší, že nějaké potvrzení o zdravotní způsobilosti k řízení existuje, nebo zase skutečnost, že jde o složitou problematiku, a tak je lepší hrát mrtvého brouka.

Může se totiž stát, že když ministerstvo prodlouží i platnost těchto potvrzení, a nějaký senior následně způsobí ze zdravotních důvodů nehodu, pojišťovna to odmítne platit, nebo poškozený bude vnitro žalovat atd. Jistě, nejde o jednoduché řešení, a je třeba zvolit, co je lepší. Nyní je hodně  důchodců natolik vyděšeno, že si zřejmě na prolongaci svého potvrzení ani nevzpomene. Jenže pak si náhodou o víkendu někdo vzpomene, a přesto pojede nakoupit autem, aby neriskoval pobytem v MHD, ovšem bude velice nervózní z toho, že má prošlou prohlídku, a to jistě k bezpečnosti jeho jízdy nijak nepřispěje.

Protože takových  řidičů-seniorů přibývá kolem tisíce denně, měla by k tomu vláda vydat okamžitě jasné stanovisko. Buďto, že senioři se musí do ordinací na prohlídku vypravit stůj co stůj, nebo že pro potvrzení platí stejný postup, jako u řidičských průkazů. Jistěže je to složitější problematika, než řešit kdy hájit důchodce v obchodech, ale mnoho seniorů by bylo určitě raději, kdyby bylo jasno v tomhle.

Doplnění v sobotu 21.3.2020 v 15:13 hod. jako důkaz toho, že se nejedná o žádnou legrácku. Nezbývá tedy, než si zvolit typ ruské rulety. Buď zajít s pořádnou rouškou do ordinace, a doufat, že tam právě nebude lítat nějaký koronavirus. Nebo doufat, že se jednomu po dobu pandémie silniční kontrola vyhne. Potom je ovšem taky možné, dát zatím auto na špalky, a do krámů jezdit v MHD, či raději chodit pěšky.

Prohlídky seniorů

Zdravotní prohlídky jsou povinné v 65 a 68 letech. Dále je nutné tyto prohlídky podstupovat každé dva roky. Prohlídku mohou senioři absolvovat již půl roku před dovršením stanoveného věku. Nejpozději však v den svých narozenin.

Kvůli prohlídkám není nutné navštěvovat specialisty. Postačí navštívit praktického lékaře, u kterého jste registrováni.

 

Sankce při porušení

Pokud se řidič provozu účastní bez platného potvrzení, může být pokutován. Ani jedna skupina řidičů bez takovéhoto potvrzení nesmí dle zákona za volant.

Porušení zákona o zdravotní způsobilosti může vést k pokutě až 10.000 Kč, odebrání 6 trestných bodů a zákazu řízení motorového vozidla na dobu 0,5 až 1 rok.

Pozor! Pokud potvrzení nemá řidič u sebe, hrozí mu pokuta až 2.000 Kč (v roce 2018).

Autor: Jan Šesták | sobota 21.3.2020 10:32 | karma článku: 23,18 | přečteno: 1539x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 539x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 9,78 | Přečteno: 250x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1709x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1275x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2755x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik