Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Gott a Chramostová, dvě strany jedné mince. Naší mince.“

V titulku jsou poslední věty dnešního komentáře Lídy Rakušanové, který dnes  zazněl na rádiu Plus. Jedná se o komentář, kterým autorka asi Vlastě Chramostové prokázala medvědí službu.

Komentář Lídy Rakušanové je zde: https://plus.rozhlas.cz/lida-rakusanova-dva-poly-ceske-narodni-povahy-8089306

 

Stručně řečeno, autorka mluví o tom, že Vlastu Chramostovou připravil normalizační režim o 20  nejplodnějších let jejího profesního života. „Karel Gott si naproti tomu vybudoval ve stejném dvacetiletí kariéru snů.  Jeho songy se linuly odevšad a skalní příznivce si získal jak na západ, tak na východ od československých hranic. Zadarmo to ale nebylo. Obdobně jako naprostá většina národa po srpnu 1968, dělal i on kompromisy s mocí.“

 

Dále autorka poznamenává „ …protože veřejně nesouhlasila se sovětskou okupací, nesměla od 70. let minulého století účinkovat ve filmu, v televizi ani v rozhlase. A nakonec dostala i zákaz vystupovat v divadlech. Přesto se nepodvolila. Podepsala Chartu 77 a ve svém bytě pořádala pro obdobně exkomunikované přátele soukromá divadelní představení. To vše za neustálé šikany tajné policie…“

Stran Karla Gotta je pak zmíněna mj. jeho cvičná emigrace, údajný ponížený dopis Husákovi, a pochopitelně největší majstrštyk komunistických ideologů a to „shromáždění anticharty, kde umělecké svazy vyjadřovaly loajalitu normalizačnímu režimu.“ Když pochopitelně ani Lídu Rakušanovou nezajímá, kdo tuhle Antichartu vymyslel, a proč se to dosud nevyšetřilo.

 

Autorka ovšem opomenula jednu dost zásadní věc, a to datum 13.11.1957 – podepsání spolupráce Vlasty Chramostové se Státní bezpečností.

Takhle to Vlasta Chramostová komentuje ve své biografii /třetí opravené vydání 1999, str. 88/:

„Ďábel mě dostal na pýchu a ješitnost, Mému talentu se otevřou dveře dokořán a já spatřím všechny krásy světa.“ A dále „Až dnes vím, že o mou spolupráci vlastně nestáli. Chtěli duši, Mefisto chce vždy duši a úpis na ni. Nikdo nebránil cestám na festivaly, vyznamenáním a cenám. Cožpak jsem nebyla skvělá, cožpak mě kritici nechválili a diváci nemilovali? Cožpak jsem si nezasloužila návštěvu montrealské světové výstavy?

Kdepak! Přes všecku poctivou práci bys asi nejela nikam, neměla bys pas jako jsi ho neměla za normalizace.“

Co z toho vyplývá? Zatímco Vlasta Chramostová dělala dle vlastních slov na přelomu padesátých a šedesátých let kariéru na úkor ostatních hereček, Karel Gott úlitbou režimu, ať to byly třeba koncerty v Sovětském svazu či projevem na antichartové šaškárně atd., jak je libo, rozhodně nezískal výhody v tom smyslu, že by pak jel za odměnu na turné do SRN či Rakouska místo Matušky či jiného našeho zpěváka.

Vlasta Chramostová svou kariéru ještě podpořila vstupem do KSČ v roce 1962, což by tehdy jistě pomohlo v rozletu také Karlu Gottovi, ten tak ovšem neučinil, a dál se spoléhal jen na zlepšování svých pěveckých kvalit.

Z toho vyplývá, že na rozdíl od mnoha předsrpnových prominentů osvědčila Vlasta Chramostová morální kvality v tom smyslu, že po sovětské invazi už řekla komunistům definitivní ne, na základě svých životních zkušeností.

Ale proč ji nyní používat jako bič na Karla Gotta, a dělat z něj něco mnohem horšího? To je překvapující faux pas Lídy Rakušanové, která zapomněla na základní poučku, že zvýhodňovat svého favorita pomlouváním konkurence, to se vždy obrátí proti autorovi pomluv.

A těch se dostává nyní Karlu Gottovi víc než dost. Asi nejkurióznější je ta, že Gott si mohl zpívat na Západě kdykoli chtěl. Jistě, mohl, ale stejně tak to mohly dělat doslova tisíce dalších našich hudebníků, hrajících ať v západních  koncertních sálech, či v kavárnách a barech. Lepší snad nikoho nejmenovat, aby nedostal nálepku, ale aspoň náznakem, pokud jde o klasiku, tak Duo Boemi hrálo na Západě prakticky pořád, či jeden pop džezový muzikant, který strávil celou normalizaci na západních výletních lodích, když tedy jednou za rok musel na dva tři měsíce přijet zahrát i do československých barů. Ale to už nikdo dnes neví, ani Lída Rakušanová, na Západ jezdil jen Karel Gott. I když je zase možné, že to má logiku, protože Gott Pragokoncertu možná vydělal víc, než všichni ostatní dohromady.

Autor: Jan Šesták | pátek 11.10.2019 11:39 | karma článku: 41,20 | přečteno: 2151x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 539x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 9,78 | Přečteno: 250x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1709x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1275x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2755x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik