Jan Šesták

Charta x Anticharta - jsme stejní jako oni!

8. 01. 2017 10:54:17
Poslední dny dostáváme ve všech médiích podrobné informace jak o Chartě 77, tak o následující Antichartě. Takže přesně víme, kdo se na vzniku Charty podílel, kdo patřil mezi její mluvčí, stejně jako kdo všechno Chartu 77 podepsal.

Podobně třeba aktuální Lidovky zveřejnily v šestistránkové příloze zatím stovky, možná jsou to už tisíce jmen /nepočítal jsem to/ těch, kteří zase podepsali Antichartu.Tím ovšem podobnost množství informací, poskytovaných o Chartě 77 a Antichartě, žel končí. S jedinou výjimkou, a to že mluvčí Anticharty byla Jiřina Švorcová, totiž zatím ještě nikdo nezveřejnil především to, kdo se konkrétně podílel na vzniku Anticharty.

Tak naše úplně všechna nynější média pokračují v nejhorších tradicích totalitního Rudého práva, které taky bylo schopno publikovat rozsáhlé elaboráty jen na základě části faktů, které se hodily jeho redaktorům do krámu. Rozhodně to není fér, takhle přehlížet jistě skvělou práci autorů Anticharty. Bez ohledu na politické přesvědčení se jim totiž musí přiznat, že odvedli skvělou práci, když marketingově byli mnohem úspěšnější než jejich předchůdci s Chartou 77, zcela jistě tedy pokud šlo o počet získaných podpisů.

Proto si jistě i autoři Anticharty zaslouží, aby se o nich vědělo, aby se mohli, teď už v klidu, podělit o své dojmy z tehdejších akcí, podobně jako se nám nyní pořád svěřují autoři a signatáři Charty 77. Bylo by to vhodné jednak v rámci vyváženosti, a všeobecné informovanosti vůbec. Nezbývá než doufat, že Ústav pro studium totalitních režimů nemá nějaký příkaz, aby držel něco pod pokličkou, a že tak budou brzy informace o obou chartách kompletní.

Autor: Jan Šesták | karma: 25.48 | přečteno: 1002 ×
Poslední články autora