Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Leonard Cohen odešel do písňové věže

Leonarda Cohena jsme viděli poprvé v roce 1993 ve vídeňském Prátru, a vystoupení jsme očekávali s určitými obavami, jestli tam nebude působit mezi hvězdami jako Lenny Kravitz, INXS či Melissa Etheridge poněkud nepatřičně.

Navíc když byl na programu v 15 hodin, za víc než třicetistupňového vedra. Těsně před začátkem jsme ho pak poprvé v životě spatřili, když zpoza opony až bázlivě nakouknul, kdože to na něj v hledišti právě čeká.

Netřeba podotýkat, že přijetí bylo naprosto bouřlivé, když mladí Vídeňáci tehdy  ještě pořád padesátníka Cohena vítali halasným skandováním Leo, Leo, Leo! To nám došlo v plné síle, že Vídeň nebyla poznamenaná žádnými praktikami socialistické pop music.

Leonard Cohen bývá často označován za zpěváka ponurých písní, proti čemuž se jednou krásně ohradil v rakouské televizi, když argumentoval tím, že v jeho písních je dost humoru, a jako jeden z příkladů uvedl z textu písňové věže „narodil jsem se takový, neměl jsem žádnou volbu, narodil jsem se s darem zlatého hlasu“ /I was born like this, I had no choice I was born with the gift of a golden voice/

 

Protože klišé o tom, že mluvit o hudbě je jako tancovat o architektuře je pořád pravdivé, tak raději jedna úsměvná příhoda o Leonardu Cohenovi, kterou vypráví zpěvák Rufus Wainwright: "Když jsem se s Leonardem Cohenem poprvé setkal, bylo to docela legrační. Dlouho se kamarádím s jeho dcerou, ale i tak jsem byl velice nervózní, když mě pozvala k nim aby mě seznámila s tátou. Vzala mě nahoru na kávu a můj první pohled na něj byl jak je ve spodkách. Vařil si nudle a přitom ukusoval malé párečky. Potom po příjemném povídání odešel a já a Lorca jsme pokračovali v hovoru. Později se objevil znovu, v obleku jako od Armaniho, vlasy sčesané dozadu a ty nejlepší boty. A já jsem doslova vyskočil ze své židle - Vždyť to je Leonard Cohen!"

Pak následuje střih se slovy Leonarda Cohena:" Můj otec byl inženýr ale nějak se dostal do byznysu s oblečením, do výroby. Takže jsem vyrostl v oblecích. Zkoušel jsem džíny ale necítil jsem se v nich pohodlně. Tak jsem to vzdal a nosím pořád oblek." dodává, jakoby provinile.

Ještě za totality jsem z rakouské ORF natočil pár úvah Leonarda Cohena a jednu si dovolím předložit. Anglický přepis je snad v rámci možností přesný, pro neangličtináře jsem amatérsky přeložil. Možná někdo ze čtenářů tohle zamyšlení uvítá, protože tyto myšlenky jsou pořád aktuální. Pomineme-li úmyslné pomluvy a osobní ataky v různých sférách společenského a politického života, tak asi i většina z nás se občas dopustí toho, že někdy bere trochu svobody v tomto smyslu i svým nejbližším. Jistěže by se s Cohenovými slovy dalo v mnohém polemizovat. Např. kdo jiný by nám směl něco vytknout než nejlepší přítel? Ale to už by asi byla další diskuze, třeba o tom stupni či hranici, kdy se už budeme cítit svobodni i při nějakých výtkách. Jinak si myslím, že i tento Cohenův přístup významně ovlivňuje či je patrný v jeho tvorbě.

Byl jsem špatným studentem, ale jistou dobu jsem studoval se starým japonským gentlemanem a pokračuju v tom, že se s ním často vídám. Je to Zen učitel, ale kdyby učil fyziku v Heidelbergu, tak bych studoval fyziku v Heidelbergu, nešlo o tu věrouku ale o toho člověka. Musíte se do někoho zamilovat, to je jediný způsob jak se něco naučit, zamilovat se do někoho a ano, já jsem se zamiloval do toho starého muže, stále ho miluju, takže když jste s někým koho milujete, můžete jednat svobodně, tak když jsem v jeho přítomnosti, jednám svobodně a protože jednám svobodně, můžu se dostat k tomu, abych se poznal. Jsou určití lidé, kteří vás neposuzují, nehodnotí, a když jste s někým kdo vás nehodnotí, můžete jednat svobodně, a svobodným jednáním můžete objevit jací opravdu jste. A mohli byste se dokonce dostat k tomu mít se rádi, protože důvodem proč se cítíme zle je to, že se nemáme rádi, když jste s někým kdo vás nehodnotí, kdo vás obklopí svobodou, můžete jednat s jistým druhem hojných emocí, jistým druhem bezstarostnosti /lehkomyslnosti/ a mohli byste vidět když jednáte svobodně, že zase tak špatnej chlap /holka/ nejste. A tak se cítíte o hodně líp, to je to pod čím chápu učení, prostě obklopit vaše studenty svobodou.

 

I was a bad student but I studied for a while with an old Japanese gentleman and I continue to see him every so often, he appears to be a Zen teacher, but if he was teaching physics in Heidelberg, you know, I would study physics in Heidelberg, it wasn ´t the dogma, it was the man. You have to fall in love with somebody, that ´s the only way to learn anything, is by falling in love with somebody and yes I fell in love with this old man, I still love him, so that when you ´re with somebody you love, you can act freely, so when I ´m in his presence I act freely, and because I act freely I can get to know myself. There are some people that don ´t judge you, and when you ´re with somebody who doesn ´t judge you, then you can act freely and by acting freely you can discover what you ´re really like. And you might even get to like yourself, because the reason why we feel bad is because we don ´t like ourselves, when you ´re with somebody who doesn ´t judge you, who surrounds you with freedom, you can act with a certain kind of abundance /hojnost, nadbytek/, a certain kind of carelessness, and you might see when you ´re acting freely that you ´re not such a bad guy /girl/. And so you feel a lot better, that ´s what I understand teaching to be, it ´s just surround your student with freedom.

 

Autor: Jan Šesták | pátek 11.11.2016 10:37 | karma článku: 18,65 | přečteno: 274x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 538x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 9,78 | Přečteno: 250x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1709x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1275x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2755x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik