Okamžitě doplaťme soudcům všechny požadované miliardy

Je sice pravda, že na socialistických právnických fakultách se na výuku západních jazyků nekladl žádný extra důraz, a tak díky tomu nehrozí exodus našich soudců na Západ. V tomto směru nemají soudci podobný trumf jako lékaři, takže nemůžou hrozit nějakým hromadným odchodem na Západ. Zvláště když  třeba při operaci slepáku není zase až tak důležitá gramatika, jako třeba při formulaci rozsudku. Co ale našim odpovědným činitelům nedochází je to, že jistě téměř všichni absolventi totalitních práv ovládají perfektně rusky. A v tom je jedno velké nebezpečí.

Stačí jen, aby se o tom, že tady váháme s dorovnáním soudcovské almužny dověděl Putin, a nabídne zejména našim zkušeným soudcům takové podmínky, že můžeme rázem přijít o většinu z nich. Nebezpečí je o to větší, že Putin by jen uvítal soudce s praktickými zkušenostmi z totality, kteří vědí, že na lid prostě musí být někdy přísnost. Navíc když Putin zjistí, že všichni umí výborně rusky, a stejně  studovali většinou podle sovětských právnických skript, raději ani nedomýšlejme, jaké by jim nabídl finanční ohodnocení. Zvláště když se doví, že vedle mnohem větších platů by bylo v Rusku pro naše soudce velkým bonusem i to, že by jim tam ani náhodou nikdo nevyčítal, že u nás dřív občas poslali do chládku pár disidentů.

 

Takže my se klidně můžeme rázem octnout bez soudců a státních zástupců, a aby nenastala úplná anarchie, tak to budeme  muset řešit zřejmě  rychlokvaškami z Plzně, kteří práva nestudovali ani ty dva roky, jako kdysi třeba Brožová – Polednová. Nehledě na to, že aby se z nich nestali úplatní soudci, tak se jim budou muset zvětšit platy mnohem víc, než jak se jistí neúplatnost soudců dnes. Takže těch dnešních pět šest miliard jsou v porovnáním s tím v podstatě drobné, takže nešetřeme na nesprávném místě.

 

Autor: Jan Šesták | úterý 10.2.2015 16:13 | karma článku: 18,52 | přečteno: 1029x